Bylinková polévka

Suroviny (4 porce):

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 20 g čerstvého zázvoru (velký asi jako palec)
  • 1 lžička mořské soli
  • čerstvě namletý barevný pepř
  • 1 středně velká červená chilli paprička
  • 2 malé až střední cukety
  • 200 g edamame sojových bobů nebo hrášku, nejlépe mražených
  • 120 g baby lístků čerstvého špenátu
  • 1,5 litrů zeleninového vývaru
  • 200 g čerstvých bylinek – mix hladkolisté petržele, koriadru, bazalky a máty (té nejméně) a to i se stonkama

Nejdříve si ve velkém hrnci zahřejte olivový olej. Nakrájejte šalotku a asi jen minutu na oleji ji osmahněte. Přidejte oloupaný a na plátky nakrájený zázvor a také ho na mírném plameni 1 minutu osmahněte. Cuketě odstraňte stopky a neoloupanou ji nakrájejte na kostičky a přidejte ke směsi a také krátce osmahněte. Doplňte edamame anebo hráškem nebo obojím a omytými lístky baby špenátu, zeleninovým koncentrovaným želé vývarem a zalijte přesně odměřenou vroucí vodou. Povařte přesně 5 minut, jen aby cuketa byla měkká. Omyjte a okapejte bylinky, jen je na hrubo natrhejte a i se stonky přidejte do polévky. Již nevařte a jen přidejte šťávu z jedné limetky a ochuťte solí a nahrubo namletým čerstvým pepřem. Omyjte chilli papričku, nakrájejte na plátky, případně odstraňte semínka a ozdobte jimi polévku.

Děkujeme za recept Taste Journey. Níže si můžete přečíst více informací o této lahodné polévce přímo od autorky receptu .

„Když bylinková polévka, tak s pořádnou dávkou bylinek. Tato polévka je perfektním příkladem, jak s bylinkami vařit a nebát se použít opravdu velké množství. Tento recept ukazuje,jak jíst perfektně zdravě. Polévka je vysoce zásaditá, protože zelené druhy zeleniny a bylinky mají v sobě látky, které udržují tělo v rovnováze. Polévka je překvapivě chutná, velmi zasytí a pokud si chcete přidat něco pálivého, přidejte červené chilli papričky, velikostí a stupněm pálivosti podle vašeho gusta! V horkém létě si lze tuto polévku vychutnat studenou jako příjemné a zdravé osvěžení.“

Dagmar Heřtová, foodblogerka webu Taste Journey, gastronomická novinářka, autorka knihy BYLINKY NA MÉM STOLE