Cibulový qiuche

Suroviny:

  • 280 g hladké mouky
  • trocha hrubé mouky na vymazání formy
  • špetka soli
  • 140 g másla
  • 8 lžic studené vody
  • 4 velké cibule
  • olej
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 100 g sýru cheddar (nebo dle chuti)
  • sůl a pepř
  • čerstvá bazalka

Mouku smícháme se solí a přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Prsty vytvoříme drobenku a poté postupně přilíváme vodu. Vypravujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut vychladit do lednice.

Z těsta si vyválíme kruh, který dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Těsto propícháme vidličkou a dáme opět do lednice vychladit na zhruba 20 minut. Aby se nám těsto během pečení nenafouklo a zůstalo hezky rovné, je dobré si jej vysypat fazolemi.

Těsto pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 20 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme dozlatova na oleji. Dále smícháme smetanu ke šlehání, vejce, kurkumu, sůl a pepř.

Na předpečený korpus dáme nejdříve osmaženou cibuli, přidáme čerstvou bazalku, nastrouhaný sýr a nakonec vše zalijeme směsí ze smetany a vejce.

Připravený koláč pečeme v troubě zhruba 40 minut na 180°, aby hezky zezlátl.