Dýňovo-jablečná polévka s ořechy a rozmarýnem

dynova1-1-960x640

Příprava dýně:

Suroviny:

  • 600 g dýně Hokkaido
  • 200 g oloupaného zeleného jablka
  • čerstvý rozmarýn
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky. Jablko zbavte jádra a také jej nakrájejte na kousky. Pokrájenou dýni a jablko dejte do zapékací mísy. Česnek zbavte slupky a nakrájejte na kousky, přidejte jej do zapékací mísy. Vše zalijte olivovým olejem. Přidejte sůl, opepřete dýni i jablko a přiložte snítky rozmarýnu. Nyní dejte zapékací mísu do trouby a pečte 30 minut.

dyne_polevka_rozmaryn

Příprava základu:

Suroviny:

  • 1 střední cibule
  • 30 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 dcl bílého vína

Cibuli nakrájejte nadrobno. Máslo s olivovým olejem rozehřejte a orestujte cibuli dozlatova. Přilijte víno, které nechte odpařit. Do hrnce nyní přidejte upečenou dýni s jablky a přilijte vývar. Na mírném plameni nechte 10 minut probublat. Obsah hrnce rozmixujte dohladka. Podle chuti přisolte či přidejte pepř.

dyne_polevka_rozmaryn

Příprava karamelizovaného jablka a ořechů:

Suroviny:

  • 30 g másla
  • 2 kávové lžičky třtinového cukru
  • 200 g oloupaného zeleného jablka
  • 2 hrsti vlašských ořechů

Jablko nakrájejte na tenké plátky. Ořechy nasekejte nadrobno.V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte třtinový cukr, který nechejte na mírném plameni rozpustit. Nyní přidejte plátky jablka a posekané ořechy a nechte vše zkaramelizovat. Podávejte tak, že krém nalijte naběračkou do talíře na hladinu opatrně položte plátky jablek a ořechy.

Polevka_dyne_rozmaryn

 

Recept a fotografie: Kateřina Jašková