Fazolová polévka

fazolova-pole-vka_m
  • 2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu o hmotnosti 400 g
  • 1 konzerva krájených rajčat o hmotnosti 400 g
  • 1 cibuli, 2 bobkové listy
  • 200 ml červeného vína
  • 450 g kuřecího či zeleninového vývaru
  • olivový olej, 150 g brambor
  • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 kávovou lžičku mleté sladké papriky, špetku římského kmínu
  • 3 větvičky tymiánu, lístky petrželky kudrnky
  • hrst čerstvého libečku

Cibuli nakrájejte nadrobno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli dozlatova. Poté do hrnce přidejte scezené fazole, rajčata a brambory. Vše zalijte vínem a nechte jej zredukovat. Poté přilijte vývar, přidejte bobkové listy, římský kmín, sůl, libeček a tymián. Přikryjte pokličkou a nechte probublat 15 minut, dokud nebudou brambory měkké. Poté přidejte cukr, mletou papriku a pepř dle chuti. Petržel nasekejte nadrobno. Polévku ihned po uvaření podávejte a ozdobte ji nasekanou petrželí.