Hovězí guláš s majoránkou

Suroviny:

  • 2 lžíce sádla
  • 2 větší cibule
  • 1 kg hovězí kližky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sladké červené papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé majoránky

Hovězí maso si omyjeme, odstraníme tučnější části a nakrájíme na menší kousky. Osolíme a dáme stranou. Na sádle si osmažíme cibuli do hněda (dáváme pozor, aby se nepřipálila). Když cibule chytne tu správnou barvu, přidáme nakrájené maso a zprudka opečeme ze všech stran. Poté dáme rajčatový protlak a červenou papriku a stále mícháme (pozor aby se nám i  paprika nepřipálila). Do hrnce nalijeme převařenou vodu tak, aby maso bylo ponořeno do půlky. Necháme vařit a postupně, jak se nám voda odpařuje, další převařenou vodu přiléváme (celkem bychom měli přilít zhruba 1,5 l vody). Vaříme až do úplného změknutí masa.

Připravíme si dvě lžíce hladké mouky a 100 ml vody. Rozmícháme a přecedíme přes sítko, aby nám tam nezůstaly kousky mouky. Touto jíškou zahustíme guláš.

Dle chuti guláš osolíme, opepříme, přidáme česnek a ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme čerstvou nasekanou majoránku a máme hotovo.

Podáváme s cibulí a čerstvým chlebem.