Kapr pečený na šalvějovém másle s omáčkou a cuketovými rösti

šalvěj

Suroviny pro 4 osoby

4 porce kapra
200 g másla
čerstvá šalvěj, sůl

Rösti:
2 cukety, 2 žloutky
hladká mouka podle potřeby
mletý pepř, sůl, máslo na pečení

Omáčka:
2 šalotky
100 g másla, 200 ml smetany ke šlehání
100 ml silného rybího vývaru
100 ml bílého vína
sůl

Postup přípravy

Na přepuštěném másle na pánvi zlehka prohřejeme natrhané lístky šalvěje, vložíme porce osoleného kapra a opečeme z obou stran dozlatova. Cukety nastrouháme nahrubo. Můžeme posolit, nechat pustit vodu, vymačkat a teprve potom přidat trochu mouky, žloutky, pepř a sůl. Z těsta tvarujeme placičky a na másle smažíme dozlatova. Najemno nakrájenou šalotku orestujeme na másle, podlijeme rybím vývarem, vínem a smetanou. Zamícháme a přivedeme k varu. Směs vaříme tak, aby vznikla omáčka.