Koláč s jablky, hruškami a majoránkovou drobenkou

_dsc0012-50procent

Na koláč:

  • 500 g pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • špetku soli
  • 1 šálek mléka
  • 100 g másla
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 hrušky
  • 2 jablka

Na drobenku:

  • 100 g mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 30 g lístků majoránky

 

Vejce vyšleháme s cukrem a špetkou soli. Máslo rozpustíme v mléce. Mouku prosypeme přes síto, přidáme droždí, rozšlehaná vejce a vychladlé mléko s máslem. Uhněteme těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu odpočnout.

Jablka a hrušky oloupeme a nakrájíme na kousky. Odpočnuté těsto vložíme do formy vyložené pečícím papírem, navrch vyskládáme ovoce a opět necháme na teplém místě kynout.  Mezitím si připravíme drobenku. Mouku, cukr a máslo vyhněteme prsty na konzistenci mokrého písku. Spojíme s lístky majoránky a posypeme připravené těsto. Pečeme asi 45 minut při 180°C.