Losos ve smetanové omáčce

pazitka_5642

Suroviny pro 4 osoby

4 porce lososa
3 dcl bílého vína (možno nahradit vývarem)
smetana na vaření
lžíce másla, lžíce hladké mouky
čerstvé bylinky – libeček, petrželka, pažitka
sůl a pepř

Postup přípravy

Na dno zapékací mísy rozprostřeme čerstvé bylinky. Porce lososa osušíme, osolíme, opepříme a položíme na bylinky. Zalijeme bílým vínem nebo vývarem a pečeme asi 20 minut přikryté, při teplotě 180°C. Upečeného lososa položíme na talíř, výpek scedíme do kastrůlku, přidáme lžíci másla a povaříme. Hladkou mouku rozmícháme v trošce vody a výpek zahustíme. Nakonec přidáme smetanu a vše dobře povaříme. Vznikne omáčka, kterou přelijeme lososa na talíři.