Okoun nilský s bylinkovým máslem

Okoun nilský_m

Suroviny:

  • Filet okouna nilského
  • 250g změklého másla
  • Bylinky – pažitka, petržel, bazalka, rozmarýn a oregano
  • sůl
  • 1 lžička citronové šťávy

Filet okouna si omyjeme a osušíme. Rozdělíme jej příčně na 4 kousky, které si z obou stran osolíme. Soli se nebojte, i když si myslíte, že jste rybu přesolili, není to tak. Ryby mají moc rády sůl. Filety dáme do lednice chladit.

Mezitím si nachystáme bylinkové máslo. Změklé máslo vložíme do mixéru společně se všemi bylinkami, špetkou soli a citronovou šťávou. Mixujeme do doby, kdy jsou bylinky hezky zapracované v másle. Pokud nemáte mixér, máslo zpracujte ručně, jen si předem musíte bylinky najemno nasekat.

Na rozpálenou pánev dáme lžíci másla a vložíme filety okouna. Osmažíme z obou stran dozlatova. Podle potřeby můžeme přidat více másla.

Okouna podáváme se šťouchanými brambory s petrželkou. Nezapoměňte jej polít rozpuštěným máslem z pánve.

Máslo nespotřebujeme celé, zbytek stačí dát do potravinářské fólie a do lednice či zamrazit.