Panna cotta s meduňkou a malinami

pannacotta

Suroviny:

  • 400 g smetany ke šlehání
  • 10 g plátkové želatiny
  • 130 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 g mražených malin
  • 125 g čerstvých malin na dozdobení
  • 0,5 dcl červeného vína
  • hrstka čerstvé meduňky

Plátky želatiny namočte do studené vody, ať změknou. Mezitím nalijte smetanu do menšího rendlíku, přidejte do ní pár lístků meduňky a zahřejte pod bod varu. Bude se z ní kouřit, ale nesmí bublat. Do zahřáté smetany přidejte cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Nyní vyjměte lístky meduňky a do smetany přidejte želatinu. Metličkou vše důkladně promíchejte, aby se dostatečně rozpustila.

Tekutou panna cottu přelijte do formiček, dejte do lednice na 4 hodiny vychladit, aby ztuhla. Poté vyklopte. Lépe vám to půjde, když formičky na chvíli ponoříte do nádoby s horkou vodou.

Poté si připravte malinovou omáčku. Do rendlíku vložte mražené maliny, víno a cukr. Na mírném plamenu maliny rozvařte do omáčky. Nechte zchladnout.

Panna cottu přelijte malinovou omáčkou, ozdobte čerstvými malinami a lístky meduňky.

Ihned podávejte.