Pečený rozmarýnový losos s fenyklem

bylinky_recept_rozmaryn_losos

Suroviny:

  • 400 g čerstvého lososa
  • 5 menších brambor
  • půlku většího fenyklu nebo jeden malý
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 citrón
  • 8 snítek rozmarýnu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • extra panenský olivový olej
  • 100 g smetany ( nejlépe 33%)

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Brambory oškrábejte a nakrájejte na plátky, kterými vyložte dno zapékací formy. Celer nakrájejte na kolečka, fenykl na plátky či kousky. Pokrájený celer i fenykl přendejte do zapékací formy. Všechnu zeleninu nyní osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Lososa omyjte a zbavte jej kůže. Filety lososa osolte a opepřete a dejte je do formy na zeleninu. Citrón nakrájejte na kolečka, kterými pokryjte filety lososa, ale kolečka můžete položit i na zeleninu. Nakonec do pekáčku vložte snítky rozmarýnu. Dva na filety lososa a ostatní k zelenině. Zapékací formu vložte do trouby a vše pečte 30 minut. Po 30 minutách přilijte smetanu (není nutné, ale pokud nedržíte dietu nebo nemáte intoleranci na laktózu, zkuste ji přidat, zelenina bude pak mít krémovější chuť). Zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě 10 minut. Ihned podávejte.

Recept a fotografie: Kateřina Jašková