Steak ze sumce v bylinkové marinádě, s majoránkovým krupetem

tymián

Suroviny pro 4 osoby

4 podkovy ze sumce
snítka čerstvého tymiánu a rozmarýnu
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
4 lžíce panenského olivového oleje

Majoránkové krupeto:
1 cibule, 50 g másla
600 g vařených ječných krupek
50 ml bílého vína, 100 ml smetany
snítka čerstvé majoránky
lžíce sušené majoránky
mletý pepř, sůl

Postup přípravy

Z kůže sumce otřeme povrchový sliz. Podle rady mistra kuchaře Jaroslava Sapíka to jde lépe, když kůži posolíme a poté sliz hadříkem stáhneme. Tymián, rozmarýn, česnek a chilli papričku nasekáme najemno a smícháme s olejem. Směsí potřeme podkovy ze sumce a necháme alespoň 15 minut marinovat. Poté je na grilu opečeme z obou stran a teprve na závěr osolíme. Příprava krupeta: Cibuli nakrájíme najemno a opečeme na másle do zlatova, přidáme krupky a společně orestujeme. Zastříkneme vínem, necháme odpařit a podlijeme smetanou tak, aby vznikla hustší konzistence. Okořeníme čerstvou i sušenou majoránkou, pepřem a solí.