Sváteční rozmarýnová paštika

pastika_m

Suroviny na 2 skleničky paštiky:

  • 300 g kuřecích jater (nejlépe z farmářského kuřete)
  • 70 g másla (na paštiku)
  • 40 g másla (na zalití paštiky)
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 1 cibuli
  • 0,4 cl koňaku
  • sůl, pepř
  • hrst rozmarýnu

Cibulku nakrájejte nadrobno, kuřecí játra omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kousky.

Máslo s olivovým olejem zahřejte v pánvi a poté do pánve přidejte cibuli, kterou restujte. Když je cibule sklovatá, přidejte pokrájená játra a ze všech stran je opečte. Jatýrka zalijte koňakem a za občasného míchání nechte alkohol odpařit. Přidejte sůl a pepř. Když jsou jatýrka uvnitř udělaná, zalijte vše smetanou a přidejte rozmarýn.

Vše z pánve přendejte do vysoké úzké nádoby (nejlépe od mixéru) a tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka. Paštiku přendejte do skleniček, ve kterých chcete paštiku uchovávat. Nyní si opět rozpusťte na pánvičce máslo a zalijte ním paštiku ve skleničce. Navrch ještě posypte nasekaným rozmarýnem.

Dejte vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny.

Podávejte s pečivem, sušeným ovocem a opraženými plátky mandlí.