Svatomartinská husa s tymiánem a majoránkou

Suroviny na husu:

  • husa
  • 300g červené cibule
  • 2 jablka
  • sádlo
  • 100g medu
  • sůl
  • celý kmín
  • 5 stroužků česneku
  • čerstvá majoránka a tymián
  • trocha piva
  • lžíce medu

Troubu rozehřejeme na 120 stupňů. Husu omyjeme a očistíme od zbylého peří. Poté osolíme a okmínujeme. Cibuli a jablka si nakrájíme na větší kousky. Na pánvi necháme rozpustit sádlo a orestujeme na něm cibuli s jablky. Po chvíli dáme do pánve i oloupaný česnek. Přidáme čerstvé bylinky, a to tymián a majoránku. Nakonec dle chuti osolíme a přidáme med. Zamícháme a necháme lehce vychladnout. Husu naplníme směsí jablek s cibulí a dáme do uzavíratelného pekáče. Pečeme zhruba 4-5 hodin. Průběžně kontrolujeme, případně můžeme lehce podlít vodou. Z piva a medu si připravíme marinádu. Když už je husa měkká, vyndáme ji z trouby. Teplotu si zvýšíme na 170 stupňů a husu si potřeme připravenou marinádou. Necháme ji péci ještě 30 minut a během toho husu potřeme ještě dvakrát. Tímto husa získá krásně zlatou kůrku. Husu podáváme se zelím a knedlíkem.

Suroviny na zelí:

  • 1 sklenice sterilizovaného červeného zelí
  • 1 cibule
  • 100g anglické slaniny
  • sádlo
  • sůl
  • lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cukr na dochucení

Na pánvi si rozehřejeme sádlo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Opečeme dozlatova. Směs zaprášíme moukou a asi minutu mícháme. Poté dáme stranou.Zelí dáme do hrnce, přidáme trochu vody, osolíme a přidáme kmín. Vaříme zhruba 15 minut. Do zelí přidáme opečenou cibuli se slaninou a chvíli povaříme. Nakonec dochutíme cukrem.