Tipy na použití bylinek

recepty

Čerstvé bylinky nakrájejte či nasekejte a přidávejte do pokrmů až těsně před podáváním nebo ke konci vaření. Jen tak zachováte jejich chuť a obsah živin. Na tepelnou úpravu jsou obzvlášť citlivé bazalka a koriandr, zatímco rozmarýn či tymián lze vařit delší dobu.

Bylinky můžete používat buď jednotlivě, nebo je vzájemně kombinovat a umocnit tak jejich aroma. Vyzkoušejte tzv. bouquet garni, tedy svazek směsi bylinek převázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek a nejrůznějších dušených pokrmů.

Zkuste naložit několik snítek svých oblíbených bylinek do vinného octa a získáte vynikající základ k dresinkům. Smíchejte své nejoblíbenější bylinky s olivovým olejem a nakapejte k podávanému jídlu. Nebo si připravte domácí pesto: Rozmixujte čerstvou bazalku s česnekem, olivovým olejem a piniovými oříšky a získáte vynikající směs na ochucení těstovin.