Více bylinek, méně soli

Bílé zlato a zároveň tichý zabiják. Tolik diskutovaná sůl, kterou si denně dopřáváme v několika chodech. Pokud patříte k těm, kdo si přisolují každé jídlo, mějte na paměti, že nadměrné solení prokazatelně zkracuje život. Doporučené dvě čajové lžičky soli denně zkonzumujeme už v uzeninách, pečivu, sýrech. Překročení této dávky může být pro tělo stejně nebezpečné jako třeba cigarety. Způsobovat totiž může vysoký tlak, poruchy ledvin i onemocnění žaludku.

Kdo by však rád jedl pokrmy, které mu nebudou chutnat?
Nezapomeňme na triky našich babiček.Díky čerstvým bylinkám může mít i minimálně osolené jídlo výraznou chuť.

Bazalka
Patří mezi nejoblíbenější bylinky. Je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Používá se především do zeleninových salátů, těstovin, jídel s rajčaty a pokrmů z masa a ryb. Čerstvá bazalka se přidává až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.

Koriandr
Patří k nejstarším známým kořenicím rostlinám. Výborně se hodí do nejrůznějších masových a zeleninových exotických jídel, zejména do pokrmů s kari. Pro své výrazné aroma se používá především v asijské a mexické kuchyni.

Libeček
Pro svoji nezaměnitelnou vůni se nejvíce hodí do polévek. Je vhodný také k přípravě jídel z jednoho hrnce, sekané nebo nádivek. Výborně ochutí omáčky i vařené brambory, zvýrazní chuť kuřecího či skopového masa.

Majoránka
Čerstvá majoránka překvapí svou jemnou chutí. Výborně se hodí ke skopovému, hovězímu i vepřovému masu, skvěle se doplňuje s chutí česneku. Majoránka se používá ke kořenění vydatných pokrmů, jako jsou jídla z jednoho hrnce.

Máta
Čerstvá máta má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Skvěle doplňuje chuť jehněčího masa, ryb a plodů moře. Svým výrazným aroma dodává svěží chuť koktejlům, ovocným i zeleninovým salátům, zmrzlinám a dalším sladkým pokrmům. Čaj připravený z čerstvých listů máty je výborný a osvěžující.

Meduňka
Dodává pokrmům jemný citrónový nádech. Může se přidávat do sladkých jídel, ovocných dezertů či koktejlů. Velmi se hodí k rybám a kuřatům, při vaření však meduňka ztrácí aroma. Ze sušené meduňky se připravuje čaj na spaní a zklidnění nervů.

Oregano
Nepostradatelná součást italské kuchyně. Nejčastěji se používá k přípravě pizzy, těstovin všeho druhu a rajčatových pokrmů. Hodí se skvěle pro zvýraznění chuti skopového a drůbežího masa.

Pažitka
Svou jemně cibulovou chutí se hodí do bylinkového másla, vaječných pokrmů, pomazánek a nádivek, k ochucení polévek a omáček. Mají-li se zachovat vitamíny, jichž pažitka obsahuje velké množství, neměli bychom ji nikdy tepelně zpracovávat.

Petržel hladkolistá
Má výraznější chuť než kudrnka, používá se především ve středozemní kuchyni. Skvěle se hodí k těstovinám, k zelenině, do rizota, smetanových omáček či polévek, k drůbežímu masu, rybám a darům moře. Někdy se jí říká italská petržel.

Petržel kudrnka
Univerzální bylinka, která se hodí k ochucení různých jídel, polévek, omáček, masa, ryb i brambor. Nejčastěji se používá k ozdobení pokrmů, výborná je i do nádivek. Čerstvou petržel bychom neměli vařit, jinak z velké části ztratí svou vůni.

Rozmarýn
Vynikající přísada zejména do masitých pokrmů ze zvěřiny, drůbeže, z jehněčího či vepřového masa. Výborně doplňuje chuť pečených a grilovaných ryb. V kuchyni se používají pouze zelené lístky bez větviček. Rozmarýn se také pokládá přímo na uhlí, aby maso získalo rozmarýnové aroma.

Šalvěj
Její výrazná chuť a vůně si rozumí se skopovým, telecím, vepřovým a drůbežím masem, hodí se k rybám, játrům nebo pokrmům z luštěnin. Šalvěj se může vařit s ostatními přísadami. Lístky šalvěje se také nakládají do octa či oleje.

Tymián
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.