Dýňová polévka s rozmarýnem

Dýňová polévka s rozmarýnem


Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 2 mrkve
  • střední dýně hokkaido
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • čerstvý rozmarýn
  • plechovka kokosového mléka
  • 300 ml vody
  • malá chilli paprička
  • čerstvý koriandr
  • dýňová semínka
  • sůl
  • pepř

Postup

Dýni si umyjeme, rozkrojíme napůl a vydlabeme semínka. Pokud je hezká, nemusíme loupat. Nakrájíme ji na kostky a dáme stranou.

Šalotku a česnek si oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev nakrájíme na kostky a oloupaný zázvor si nastrouháme. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na jemno.

Na másle opečeme šalotku dozlatova, poté přidáme česnek, zázvor a po chvíli i římský kmín. Až kmín začne vonět, přidáme do hrnce i mrkev, dýni a rozmarýn.

Necháme lehce opéct a poté vlijeme kokosové mléko, přidáme chilli papričku, osolíme a opepříme. Polévku necháme na mírném ohni vařit a postupně přiléváme vodu (nemusíme použít všechnu). Vaříme zhruba 20 minut do změknutí dýně a mrkve. Polévku si rozmixujeme a dle chuti ještě dosolíme, dopepříme.

Podáváme s dýňovými semínky a čerstvým koriandrem.

  • Rozmarýn

    Vynikající přísada zejména do masitých pokrmů ze zvěřiny, drůbeže, z jehněčího či vepřového masa. Výborně doplňuje chuť pečených a grilovaných ryb. V kuchyni se používají pouze zelené lístky bez větviček. Rozmarýn se také pokládá přímo na uhlí, aby maso získalo rozmarýnové aroma.

    Zjistit více Rozmarýn